Koniak & Brandy

Koniak i brandy

Koniak jest to szlachetny trunek pochodzący z Francji, a konkretniej z regionu o nazwie Cognac. Obecnie kojarzony jest z luksusem i wyższymi sferami. Jest także częstym atrybutem eleganckich mężczyzn, czasami w towarzystwie cygara.

Brandy z kolei, to destylat produkowany ze sfermentowanego soku owocowego. Chociaż nie jest tak popularny jak na przykład wina, ma uznanie w wielu krajach Europy, Azji, czy też Ameryki Południowej. Zdarza się jednak, że nie zdajemy sobie sprawy jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma trunkami.

Różnica między koniakiem, a brandy dotyczy nie tylko smaku czy regionu pochodzenia, ale i sposobu podawania. Koniak podaje się w specjalnych kieliszkach, których kształt może przypominać tulipana. Kieliszki tego typu posiadają małą, grubszą nóżkę i rozchylone brzegi. Brandy powinno serwować się za to w tzw. koniakówkach, czyli niewielkiej ilości kieliszkach, które często podawane są również do serwowania nalewek. To, co jest wspólne dla obu trunków, to fakt, że należy je powoli sączyć, pozwalając aby wydobyły się z nich wszystkie aromaty. Jednej i drugi alkohol najlepiej zaserwować do posiłku, zwłaszcza zaś do deseru.

Jest 63 produktów.

Pokazano 1-12 z 63 pozycji

Aktywne filtry

GMB 2k Galeria Alkoholi na Facebooku Oferta B2B Oferta weselna keyboard_arrow_up