Wypełniaj serce miłością, jak kielich Winem , a cudowny zawrót głowy będzie trwał wiecznie.
Po kilku dziesięciu latach przestoju kultura picia wina, jak kultura uprawy winorośli, odradza się w zawrotnym tempie. Wpływ na jakość wina ma zarówno odmiana winogron użyta do jego produkcji, jak i warunki, w jakich uprawiano winorośli. Zaczęliśmy pić wino spoza kraju głównie z Węgier. Następnie przyszedł czas na Europę zachodnią wina ze słonecznych Włoch i Hiszpanii. Oraz wina z tzw. Nowego Świata - Chile, Argentyna, RPA. Istnieje wiele rodzajów win, co związane jest z mnogością odmian winorośli, oddziaływaniem środowiska na ich wzrost. Można wyróżnić wina białe, różowe i czerwone. Ze względu na zawartość cukru można je podzielić na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Mogą to być wina musujące lub niemusujące.
Winogrona zbiera się w momencie, kiedy osiągną wystarczająco wysoki poziom cukru bez nadmiernej utraty kwasowości. Zbiory przeprowadza się ręcznie lub mechanicznie. Istotne jest stworzenie warunków ograniczających ryzyko utlenienia. Każde wino przechodzi ciągłą transformację - rodzi się, jest młode, do picia, dobre, bardzo dobre, dojrzałe.
Starzy winiarze mawiają, że wino jest jak człowiek. Że naprawdę wielkie wina rodzi winorośl, która cierpi.